» »Unlabelled » Çiriş Otu – Sarı Zambak Faydaları ve Yemekleri

Çiriş Otu – Sarı Zambak Faydaları ve Yemekleri

Çiriş Otu Bitkisinin yaprakları pırasa yaprağına benzer.Ancak pırasaya nazaran oldukça küçük boyuttadır ve çoğu yörede yabani pırasa, güllük diye adlandırılır. Çeşitli yörelerde iklim ve yükselti değişimlerine göre Nisan ve Temmuz arası gibi çiçek açmaktadır.

Çiriş Otu Nerede Yetişir?
Türkiye’nin hemen her yöresinde yetişir. Doğu ve Güney doğu Anadolu ile Ege ve Akdenizde çiriş otu bolca yetişmekte ve bilinmektedir. Çiriş otunun tadı oldukça lezzetlidir ve yemekleri et tadı vermektedir. Bu değerli bitkinin pek çok faydaları vardır ancak kadınlara daha faydalı olduğu söylenir. Bazı yörelerde çiriş otunun her derde deva olduğuna inanılmaktadır.






SİPARİŞLERİLERİNZ İÇİN ARAYIN

0530 511 30 25 


Çiriş Otu Saçkırana İyi Geliyor
Halk Geleneğinde çiriş otunun faydaları arasında basura ve regl düzensizliklerine iyi geldiği söylenmektedir. Çiriş Otunun ayrıca vücuttaki ağrıları dindirdiği, idrar söktüğü, mesane taşlarına etki ettiği ve cinsel gücü büyük oranda arttırdığı söylenir, sirke ile kaynatılmış çiçek ve yapraklarının akrep ve yılan sokmalarında faydalı olduğu söylenmiştir. Çiriş otu aynı zamanda mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Bunların yanında çiriş otunun saçkıran hastalığına ve egzemaya iyi geldiği söylenir.
Ancak bilimsel olarak çiriş otunun faydaları üzerinde kapsamlı bir bilimsel ve tıbbi çalışma yapılmadığından bu milli servetimizin değeri tam anlaşılamamıştır.
Çiriş Otunun Fiyatı: Nisan ayında sezonu başlayan çiriş otunun fiyatı kilosu 8 ila 15 TL arasında mevsimine  ve yerine göre değişmektedir. O muhteşem tadına nazaran fiyatı çok çok ucuzdur. Çiriş Otu; otlu peyniryapımında da kullanılır bunun yanında yaprakları İtalya’da “Rignano Garganico” peyniri üretiminde kullanılmaktadır.


Not: Çiriş Otu kökü özellikle ayakkabıcılıkta kullanılan bir tür tutkal yapımında kullanılır.
Çiriş Otu Yemekleri ve Tarifleri
Zeytinyağlı Çiriş Otu Yemeği
Malzemeler:
1 kg çiriş otu
6 yemek kaşığı zeytinyağı,
2 tane orta boy soğan
Bir diş sarımsak,
2 kaşık salça ( Tercihen ) 1 kaşık domates+ 1 kaşık biber salçası
Yarım çay bardağı kalın bulgur,
Çok az tuz
İsteğe göre; biberiye, pul biber veya karabiber
YAPILIŞI:
·         Tencereye yağı koyup üzerine soğanları küp küp doğrayarak ekliyoruz ve doğranmış sarımsakları da ekleyip karışımı pembeleşene kadar pişiriyoruz.
·         Sotelenen soğan ve sarımsağın üzerine ekleyerek salçaları biraz kavuralım.
·         Çirişleri doğrayıp tencereye ekliyoruz ve üstünü çok az geçecek kadar su ilave edip bulguru da kattıktan sonra, isteğe göre az tuz atıyoruz. Kısık ateşte yaklaşık yarım saat boyunca pişiriyoruz.
·         Bulgurlar pişince yemek hazır demektir. İsteğe göre baharatları katıp 10-15 dakika dinlendiriyoruz.

SİPARİŞLERİLERİNZ İÇİN ARAYIN

0530 511 30 25 

Çiriş Otu Kavurması ( Güllük Kavurması ) 
Bu tarifte üç ayrı yemeğin pratik uygulanmasını göstereceğiz
+ Sade Çiriş Otu Kavurması
+ Yumurtalı Çiriş Otu Kavurması
+ Kıymalı Çiriş Otu Kavurması
( 3 Kişilik )
Çiriş Otu Kavurması Tarifi ( Sade )
Yapılışı:  Bir kg Çiriş Otu’nu iyice temizleyip doğruyoruz ve tencerenin içine koyuyoruz. İçerisine az miktarda tuz atıyoruz ve ot hizasına kadar su ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. Kaynama başladıktan sonra 15-20 dakika kadar kısık ateşte haşlıyoruz. Haşlandıktan sonra 5 dakika bekleyip sonra iyice süzüyoruz. Başka bir tavaya 1-1,5 çay bardağı zeytinyağı ekleyip üzerine haşlanmış çiriş otunu ve isteğe göre baharatları ekleyerek 10 dakika kadar orta ateşte kavuruyoruz.
Dilerseniz, kavurma işlemi sonunda 3-4 adet yumurta ile yapabilirsiniz.
Kıymalı isterseniz, ayrı bir tavada kıymaları kavurup hazır edin ve cirit otunu haşlayıp süzdükten sonra kıyma ile aynı tencereye koyun ve 1 bardak zeytinyağı ekleyip 10 dakika birlikte kavurun.
Çiriş Otu Böreği: Çiriş otunu ister haşlayarak isterse çiğ olarak hazırlayıp, yufka içerisine tercihe göre kıyma ile veya sade olarak koyup yapabilirsiniz. Çiriş Otu ile börek tarifi, ıspanaklı börek ile aynıdır.
Çiriş Otu Salatası:   Çirişleri ayıklanıp  iyice yıkanır. Kaynayan su içine çirişler atılarak hafif yumuşayana kadar haşlanır. Soğuk sudan geçirilip süzülür. Bir kap içerisine sızma zeytin yağı ve limon ilave edilir. Sarımsak bir miktar dövülerek eklenir. Karışım üzerine çirişler eklenir ve iyice karıştırılır. İsteğe göre biraz yoğurtla birlikte servis yapılır.
Afiyet olsun

Ben Kimim Hakkımda.. Levent Kartal

Merhaba; Ben Levent ! Doğanın Sunmuş olduğunu Lezzetleri Sofranıza Taşıyabilmek adına her zaman ve her yerde sizlere sunmak için çalışıyorum..İletişim : 0530 511 30 25
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorumlarınız Bizim İçin Kıymetli..Yazın Lütfen :)