Çiriş Otu – Sarı Zambak Faydaları ve Yemekleri
Çiriş Otu Bitkisinin
yaprakları pırasa yaprağına benzer.Ancak pırasaya nazaran oldukça küçük
boyuttadır ve çoğu yörede yabani pırasa, güllük diye
adlandırılır. Çeşitli yörelerde iklim ve yükselti değişimlerine göre Nisan ve
Temmuz arası gibi çiçek açmaktadır.
Çiriş Otu Nerede Yetişir?
Türkiye’nin hemen her
yöresinde yetişir. Doğu ve Güney doğu Anadolu ile Ege ve Akdenizde çiriş otu
bolca yetişmekte ve bilinmektedir. Çiriş otunun tadı oldukça lezzetlidir ve
yemekleri et tadı vermektedir. Bu değerli bitkinin pek çok faydaları vardır ancak
kadınlara daha faydalı olduğu söylenir. Bazı yörelerde çiriş otunun her
derde deva olduğuna inanılmaktadır.
SİPARİŞLERİLERİNZ İÇİN ARAYIN
0530 511 30 25
Çiriş Otu Saçkırana
İyi Geliyor
Halk Geleneğinde çiriş
otunun faydaları arasında basura ve regl düzensizliklerine iyi geldiği
söylenmektedir. Çiriş Otunun ayrıca vücuttaki
ağrıları dindirdiği, idrar söktüğü, mesane taşlarına etki ettiği ve cinsel gücü
büyük oranda arttırdığı söylenir, sirke ile kaynatılmış çiçek ve yapraklarının
akrep ve yılan sokmalarında faydalı olduğu söylenmiştir. Çiriş otu aynı
zamanda mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Bunların
yanında çiriş otunun saçkıran hastalığına ve egzemaya iyi geldiği
söylenir.
Ancak bilimsel olarak çiriş
otunun faydaları üzerinde kapsamlı bir bilimsel ve tıbbi çalışma yapılmadığından
bu milli servetimizin değeri tam anlaşılamamıştır.
Çiriş Otunun
Fiyatı: Nisan ayında sezonu başlayan çiriş otunun fiyatı kilosu 8 ila 15 TL arasında
mevsimine ve yerine göre değişmektedir. O muhteşem tadına nazaran fiyatı
çok çok ucuzdur. Çiriş Otu; otlu peyniryapımında da kullanılır
bunun yanında yaprakları İtalya’da “Rignano Garganico” peyniri
üretiminde kullanılmaktadır.
Not: Çiriş Otu
kökü özellikle ayakkabıcılıkta kullanılan bir tür tutkal yapımında kullanılır.
Çiriş Otu Yemekleri ve Tarifleri
Zeytinyağlı Çiriş Otu Yemeği
Malzemeler:
1 kg çiriş otu
6 yemek kaşığı zeytinyağı,
2 tane orta boy soğan
Bir diş sarımsak,
2 kaşık salça ( Tercihen ) 1 kaşık
domates+ 1 kaşık biber salçası
Yarım çay bardağı kalın bulgur,
Çok az tuz
İsteğe göre; biberiye, pul biber veya
karabiber
YAPILIŞI:
·
Tencereye yağı koyup üzerine soğanları küp küp doğrayarak ekliyoruz ve
doğranmış sarımsakları da ekleyip karışımı pembeleşene kadar pişiriyoruz.
·
Sotelenen soğan ve sarımsağın üzerine ekleyerek salçaları biraz kavuralım.
·
Çirişleri doğrayıp tencereye ekliyoruz ve üstünü çok az geçecek kadar su
ilave edip bulguru da kattıktan sonra, isteğe göre az tuz atıyoruz. Kısık
ateşte yaklaşık yarım saat boyunca pişiriyoruz.
·
Bulgurlar pişince yemek hazır demektir. İsteğe göre baharatları katıp 10-15
dakika dinlendiriyoruz.
SİPARİŞLERİLERİNZ İÇİN ARAYIN
0530 511 30 25
Çiriş Otu Kavurması ( Güllük Kavurması )
Bu tarifte üç ayrı yemeğin pratik
uygulanmasını göstereceğiz
+ Sade Çiriş Otu
Kavurması
+ Yumurtalı Çiriş Otu
Kavurması
+ Kıymalı Çiriş Otu
Kavurması
( 3 Kişilik )
Çiriş Otu Kavurması
Tarifi ( Sade )
Yapılışı: Bir kg Çiriş Otu’nu
iyice temizleyip doğruyoruz ve tencerenin içine koyuyoruz. İçerisine az
miktarda tuz atıyoruz ve ot hizasına kadar su ekleyip kaynamaya bırakıyoruz.
Kaynama başladıktan sonra 15-20 dakika kadar kısık ateşte haşlıyoruz.
Haşlandıktan sonra 5 dakika bekleyip sonra iyice süzüyoruz. Başka bir tavaya
1-1,5 çay bardağı zeytinyağı ekleyip üzerine haşlanmış çiriş otunu ve isteğe
göre baharatları ekleyerek 10 dakika kadar orta ateşte kavuruyoruz.
Dilerseniz, kavurma işlemi sonunda 3-4
adet yumurta ile yapabilirsiniz.
Kıymalı isterseniz, ayrı bir tavada
kıymaları kavurup hazır edin ve cirit otunu haşlayıp süzdükten sonra kıyma ile
aynı tencereye koyun ve 1 bardak zeytinyağı ekleyip 10 dakika birlikte kavurun.
Çiriş Otu Böreği: Çiriş otunu ister
haşlayarak isterse çiğ olarak hazırlayıp, yufka içerisine tercihe göre kıyma
ile veya sade olarak koyup yapabilirsiniz. Çiriş Otu ile börek tarifi,
ıspanaklı börek ile aynıdır.
Çiriş Otu Salatası: Çirişleri ayıklanıp
iyice yıkanır. Kaynayan su içine çirişler atılarak hafif yumuşayana kadar
haşlanır. Soğuk sudan geçirilip süzülür. Bir kap içerisine sızma zeytin yağı ve
limon ilave edilir. Sarımsak bir miktar dövülerek eklenir. Karışım üzerine
çirişler eklenir ve iyice karıştırılır. İsteğe göre biraz yoğurtla birlikte
servis yapılır.
Afiyet olsun
Hiç yorum yok: