Yayla Muzu,Işkın,Dağmuzu Salatası Farklı Bir tat..
Işkından yapılacak en basit yemek ve en sağlıklısı ise salatası
Işkından yapılacak en basit yemek ve en sağlıklısı ise salatası
Işkın o kadar özel bir bitkiki, kreminden, çayından, içeceğinden tutunda, onlarca ürün elde edilebiliniyor, biz sadece çok basit olanlarını şimdilik belirtelim dedik. Ekonomik olarak getirisi çok büyük olmakla beraber iddia ediyoruz dünyanın en güzel ışkını Ovacıkta yaban ortamında yetişiyor. Işkın öyle bir bitkiki, bırakın Ovacığı Dersimi kurtarır, yeterki ilin uzun vadede planlamasını yapan kurumlar işe birde bu taraftan baksınlar.
Özellikle Ovacık belediyesi çok önemli, isterlerse, farklı işlerde yapabilirler. Belediye bu yıl on bin tane yarım kiloluk ışkın reçeli hazırlayıp, festival döneminde Ovacık ve Dersim merkezde satışa hazır hale getirirse, üretime yönelik çabalarımızı daha iyi anlaşılır.
Tamamıyla organik, vitamin değeri çok yüksek ve tatları muhteşem bu reçelller arıcılıktan daha çok kar getirecektir. Umarız Belediye hemen kızmaz buda nerden çıktı diye, çünkü bunu yaparlarsa onlarca ev atolyesine öncülük ederler, bizden önermesi.
Belediye ilk önce şişeleri bulacak, buna bir kaç çuval doğal şeker ve limonlar ekleyip üniversitedeki gıda mühendisine danışacak. Türkiye’de yüzlerce kasaba ve şehirde ev ürünleri reçeller var, yani yeni bir keşifde değil. Hem çok basit, hemde sadece sende olan çok özel bir tatı dünyaya tanıtmış olacaksın. Bu yıl on bin şişe, seneye yüz bin, yeterki mazeretlerden sıyrılıp, hiç kimsede olmayan bu ürün için bir şeyler yapmaya başlanılsın.
Son bir kaç söz daha, bunu geçen yıllardada söyledik, ne yazıkki ışkına karşı korkunç bir katliam son yıllarda söz konusu, aynı Dersim sarmısağı ve kekiğine olduğu gibi. Biz bundan bir kaç yıl önce Ovacık, Havaçorda gördüğümüzde inanamamıştık. Dersim dışından gelen gözü açık tüccarlar, küçük kamyonetlerle bu bölgeye gelmiş topladıkları tonlarca ışkını Ankara’ya kadar götürüp pazarlıyorlardı.
Hiç yorum yok: